Zorg dat je scheiding soepel verloopt, schakel een mediator in

Zorg dat je scheiding soepel verloopt, schakel een mediator in

Van je partner scheiden is al stressvol genoeg. Als er dus een manier is om dit proces iets gemakkelijker te laten verlopen, neem je die graag aan. Daarnaast kan het ook heel intimiderend zijn om uit elkaar te gaan. Zeker als je zelf niet veel weet over de wet en wat daarbij komt kijken. Wat regelen bij een scheiding kan voelen als een enorme taak. Het kan dus helpen om naast een advocaat, ook een mediator in te schakelen. Die kan jullie op een neutrale manier door het proces begeleiden. 

Het verschil tussen een advocaat en een mediator

Wanneer je besloten hebt om uit elkaar te gaan, heb je een advocaat nodig. Je moet de scheiding namelijk via de rechtbank aanvragen en dit doet een advocaat voor je. Maar de rest van het proces kan door zowel een advocaat als een mediator gedaan worden. Denk aan afspraken maken en omgangsregels bespreken. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, is een mediator bij scheiding een grote hulp. Een mediator heeft namelijk niet de belangen van één partij voor ogen, maar de belangen van alle betrokkenen.  

 

Overigens heeft een mediator dus niet minder kennis over het scheidingsproces dan een advocaat. Een mediator weet als geen ander wat regelen bij een scheiding allemaal in kan houden. Daarnaast kan een mediator bij scheiding hartstikke goed alles op papier zetten en gesprekken begeleiden tussen jullie. Dit is vooral praktisch bij gesprekken over de kinderen, het huis of een gezamenlijke business. Dit zijn gevoelige onderwerpen en deze kunnen snel tot ruzies leiden. 

Een scheiding kan een hoop geld kosten

Het ligt er natuurlijk aan hoe de verhoudingen zijn tussen jou en je toekomstige ex-partner. Heeft één van jullie bijvoorbeeld een veel hoger inkomen dan de ander? Dan zal er waarschijnlijk een betalingsregeling komen. Ook wanneer er kinderen zijn of een koophuis, ben je wellicht een hoop geld kwijt. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat de advocaat en de mediator bij scheiding ook geld kosten. Deze werken beiden op een uurtarief. De advocaat is wel doorgaans een stuk duurder dan de mediator. 

 

Het kan dus gunstig zijn om het proces door een mediator te laten begeleiden en de advocaat alleen op het einde in te schakelen. Beide weten gelukkig wat regelen bij een scheiding allemaal inhoudt. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *