Huis kopen: wat doet de notaris?

Huis kopen: wat doet de notaris?

Wil je een huis kopen? Dan moet je een notaris opzoeken die je kan helpen. Echter weten veel mensen niet precies waarom ze een notaris nodig hebben. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Wat doet een notaris voor jou?

De notaris is de persoon die als enige de bevoegdheid heeft om een woning aan jou over te dragen. Dit doet de notaris door een notariƫle akte op te stellen, namelijk de leveringsakte en de hypotheekakte. Deze heb je beide nodig wanneer je een woning koopt met een hypotheek.

De leveringsakte is het document waarin officieel wordt vastgelegd dat de woning en grond over wordt gedragen naar de nieuwe eigenaar. Deze akte wordt ondertekend door de notaris, de verkoper en de koper.

De hypotheekakte is een verplicht document dat hoort bij het afsluiten van een hypotheek. Hierin wordt vermeld dat jij jouw woning als onderpand aanbiedt in ruil voor de hypotheek die je afsluit. Deze akte wordt ondertekend door de notaris, de hypotheekverstrekker en door jou.

Wat moet je weten?

Er zijn een aantal belangrijke punten die je nog moet weten, namelijk:

  • De tarieven van een notaris zijn vrij. Je moet dus zelf op zoek gaan naar de notaris die het goedkoopste is voor jouw situatie. Je kan de verschillende opties met elkaar vergelijken op degoedkoopstenotaris.nl.
  • Vraag de notaris altijd een duidelijke offerte aan met alle taken die worden gedaan. Dit zal extra kosten achteraf voorkomen.
  • Zoek een notaris in de buurt. Woon je in Eindhoven? Kies dan een notaris in Eindhoven. Dit zorgt er namelijk voor dat je altijd even snel langs kan gaan om dingen te bespreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *